fredag 2 januari 2015

Nytt-år-ångest

Jag tänkte som många andra så här efter nyår göra en reboot på mitt iv och var och handlade upp nästan hela Willys grönsaksavdelning idag. Tänkte att det kanske kan ge mig själv en liten push att skriva om min kamp, får se om det blir mer än ett inlägg ;P Jag har kämpat med vikten hela livet och det verkar inte som att bara träning ger de resultat jag har, så jag ska försöka satsa på nyttig bra mat.

Idag blev det i alla fall en indisk-inspirerad rätt som passade bra eftersom hela familjen är mer eller mindre förkylda. Jag gjorde som alltid alldeles för mycket mat, men tänkte att det funkar bra som lunchlådor att frysa in. Jag skulle tro att det egentligen skulle räcka till minst 8 pers. Man kan ju variera både köttbullarna och bulgursalladen hur mycket som helst, ha olika kryddningar och byta ut grönsaker. 

Indiska köttbullar i tomatsås med bulgursallad



Köttbullar
1 kg färs (jag använde älgfärs eftersom vi hade det i frysen, men funkar med vad som)
2 lökar  
4 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
0.5 dl ströbröd
1 tsk garam masala
1 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 tsk mald koriander
1 tsk svartpeppar
1-2 tsk salt

Såsen
2 burkar krossade tomater (jag använde en med chilismak)
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1.5 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar

Bulgursallad
4dl bulgur (jag använde hel)
Salladslök
Röd paprika
Gröna ärtor
1 pkt fetaost
1 näve hackad basilika
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Salt och peppar

Sätt ugnen på 220 grader. Fräs finhackad lök och vitlök i olja tills de mjuknar. Blanda färs med lök och kryddor och forma till köttbullar i storlek mellan en golfboll och en tennisboll.  Stek bullarna en kort stund för att få lite stekyta och lägg i en ugnsform.

Blanda krossade tomater med kryddorna och grädden i en kastrull och värm upp. Häll över bullarna och stoppa in i ugnen ca 20 min eller tills bullarna är genomstekta.

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Hacka salladslök och paprika, blanda med ärtor och de andra ingredienserna. Blanda sist i den färdiga bulguren, varm eller kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar