måndag 6 augusti 2018

Vegetarisk lasange eller vegansk bolognese

Jag har experimenterat med vegetariska lasanger och här kommer mitt bästa recept! Grönsakerna jag använder går såklart att variera, jag gillar när man kör en massa olika så att det inte bara blir smak av en enda, och barnen verkar uppskatta det också. Jag hade även tänkt ha i babyspenat, men glömde bort det den här gången.

1 stor squash
1 stor aubergine
3-4 morötter
250 g champinjoner
1-2 röd paprika
2 rödlökar
1 liten vitlök

2 förp krossade tomater
ca 1 dl tomatpuré
ca 1/2 dl flytande honung (kan uteslutas eller bytas ut till lite farinsocker vid vegansk sås)
ca 3 msk soja
ca 1 msk balsamvinäger
ca 2 msk oregano
chiliflakes efter eget tycke
salt
peppar

lasangeplattor
ca 400 g ricotta
ca 400 g riven ost (jag föredrar västerbotten för att det är mer smak, men man kan ta vad man har, man kan även ta mozarella för att få lite segare ost)

Jag börjar med att riva squashen och auberginen på största hålen på rivjärnet. Jag lägger rivet i ett durkslag och saltar ordentligt och blandar runt, ställer i diskhon för att rinna av. Jag river champinjonerna på samma sätt, och steker tillsammans med krossad vitlök i olja tills det blir mjukt. Under tiden river jag morötter, och paprika, och hackar löken. Jag lägger de stekta champinjonerna åt sidan och kramar ut vätskan ur squashen och auberginen som jag steker tillsammans med morot, paprika och lök tills det blir mjukt. Blanda ihop med champinjonerna.

Jag häller i krossade tomater och tomatpuré. Späd med vatten vid behov för att få en såsigare sås. Häll i honung (eller farin), soja, balsamvinäger, och smaka av med kryddor. Låt puttra en stund!

Här kan du sluta om du vill göra en vegansk bolognese, servera med pasta!



Vill du göra lasagnen så häller du nu lite sås i botten på en ugnsform, på med lasagneplattor och mer sås. Sedan klickar du ut ricotta och häller på lite riven ost, och fortsätter sedan varva så ett par gånger till. Sista varvet brukar jag lägga på lite extra ost på toppen. Lasagnen borde ju också gå att göra vegansk ganska enkelt, jag hade testat att byta ut osten mot havre-creme fraiche, eller någon vegansk ost.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar